En el seu moment, el conseller Jané es va comprometre al Parlament a fer canvis als protocols i a la formació a ISPC. Nosaltres demanem que aquests canvis es facin en relació a la Detenció i a la formació que es dóna a ISPC.

Aquesta demanda es produeix després d’escoltar a diferents forenses, jutges i fiscals i les experiències viscudes en detencions complicades per alguns mossos.

Ens referim a aquells casos on detectem o tinguem coneixement que la persona a detenir o amb la que s’ha d’actuar oposarà resistència. També, a les actuacions on ens trobem davant d’un possible cas de “delirium agitat”, el nombre mínim d’agents hauria de ser de 4.

Tot i que cada actuació és diferent i afegint les dificultats per diferents factors, (com que no es tinguin prou efectius, que hi hagi risc per la integritat de les persones o la del mateix detingut), en la mida del possible s’ha d’intentar no finalitzar l’actuació amb tot els pes de diferents agents sobre el detingut estès. Repetim, per complexitat de cada actuació, sabem que es fa el que es pot i moltes vegades resulta inevitable. Quan fem servir la Taser, hem de mirar per protocol que això no passi.

Que en situacions on es detecti que ens trobem en un cas similar als explicats, s’activi el més aviat possible el SEM. Per prevenció del que pot estar a punt de passar l’assistència mèdica ha d’estar present com més aviat millor. En judicis ha quedat constatat que es valora positivament aquesta praxi com actitud de protecció i preocupació per la persona detinguda.

Que es sigui absolutament rigorós durant recopilació i explicació en atestat de tota dada i de cada detall al moment de l’actuació. S’han donat casos en judicis on s’han deixat detalls per escriure o per detallar algun moment de l’actuació, i això ha pogut ser interpretat com si s’hagués fet intencionadament o s’hagués mentit.

No s’ha de tocar cap objecte del terra on s’ha fet la detenció. Ens referim a vidres tancats, sang, etc… A l’ISPC ens han ensenyat que s’ha de mirar que ningú prengui mal i retirar aquest tipus d’objectes. Doncs bé, això s’ha interpretat en judicis com a destrucció de proves amb intencionalitat. Quan passi això no s’ha de recollir absolutament res, i així s’ha d’explicar als agents.

 

>> Descarrega’t el PDF: DEMANEM CANVIS DE PROTOCOLS I FORMACIÓ EN LA DETENCIÓ