Els passats 13 i 17 de juny, coincidint amb l’onada de calor, es van donar situacions que demostren el poc respecte que hi ha cap als efectius del torn de trànsit. Ens referim concretament a les enquestes organitzades per una empresa privada a l’autovia A-2 i que van requerir, a petició de l’SCT, de la corresponent participació d’agents de trànsit dels mossos d’esquadra.

Aquesta empresa privada efectuava un tall de carril en el carril ràpid d’ambdós sentits de l’autovia A-2 i establia diferents senyalitzacions circumstancials i de velocitat. En l’aturada final, s’explicava als conductors que es realitzava… una enquesta!: país de matriculació; on paga l’impost de matriculació; d’on ve; on va, en alguns casos si pernocta a Catalunya… Curiosament, res a veure amb qüestions relacionades amb la seguretat viària o similars.

Enmig de tot aquest enrenou, els agents dels mossos van haver de sentir comentaris del tipus “per això m’han parat?”, patint les indignes condicions de treball en la realització de l’esmentat servei i veient com es relegaven controls de trànsit més importants per donar cobertura a les esmentades enquestes.

Sense entrar en detalls, donat que ja traslladarem les peculiaritats dels fets al respectiu òrgan, els efectius de l’ART Lleida van realitzar desviaments de trànsit de determinats vehicles de l’autovia A-2 a l’alçada del Pk 450’5 al municipi d’Alcarràs en la zona del tall de carril. Els vehicles eren desviats fins a la sortida de l’autovia per dirigir-se a la carretera L-800, i una vegada allà, es trobaven amb la citada enquesta.

Per haver de realitzar aquest servei, els agents han patit llargues planificacions horàries per fer una actuació única i concreta. Afegim també la insuficiència d’efectius per fer adequadament aquesta funció amb un mínim de condicions de seguretat. Tampoc es van considerar importants les extremes temperatures amb els riscos que generen per la salut.

Poc respecte també cap als conductors, quan després de veure una minoració de carrils i de velocitats per, a causa d’unes obres i atenent als senyals existents, es trobava que en alguns casos era aturat i desviat del seu trajecte per realitzar una enquesta. Encara que partícips, molts es mostraven sorpresos, nerviosos i molestos.

Esperem que si des del cos de mossos es segueixen realitzant aquests serveis encomanats per part del SCT, els òrgans respectius, i alts comandaments corresponents, tinguin la decència i valentia de determinar l’establiment d’un nombre d’efectius suficients i unes condicions laborals adequades a tots els factors externs existents (recordem que ens trobem en plena onada de calor).

Amb els actuals efectius de la majoria de demarcacions de trànsit, difícilment aquests serveis podran ser realitzats adequadament en servei ordinari.

Mentrestant, des de l’SME traslladem aquesta qüestió a altres òrgans perquè sigui analitzada per les estimacions oportunes.

 

Descarrega’t el PDF: LA “BURLA” DE LES ENQUESTES A LES CARRETERES