Des de l’SME demanem que se solucioni un problema amb el qual no comptàvem i que creiem que s’ha de resoldre. Després d’un llarg procés de debat finalitzat al mateix Parlament de Catalunya, ens congratulem del fet que per fi el cos de mossos disposa de Taser i càmeres pels agents. Ha costat molt però des de fa mesos és una realitat al cos. Considerem que el sistema de què hi hagi una per ABP i que la porti el cap de torn és insuficient. Però també considerem que és un inici, que a mesura que es vegin els recursos que ens aporta i com s’evita el cos a cos, anirem ampliant en nombre dels dispositius, i insistirem en què així sigui.

Per contra, ens va estranyar i molt, que les càmeres d’aquests agents no s’activin soles en el moment que l’agent actuant activa la Taser, com va passar en el primer cas conegut del seu ús per part de mossos a Salt. Donàvem per fet que així seria, tant pel que demanava el mateix Parlament de Catalunya (imatges quan es faci servir), com per la seguretat jurídica que dóna a l’agent que està actuant disposar de les imatges que justifiquin el seu ús.

En una situació davant d’una persona agressiva hi ha molts inconvenients com perquè sigui l’agent qui hagi de recordar que s’ha d’activar la càmera. És una situació d’estrès, de risc, es pateix “l’efecte túnel” i un llarg d’emocions personals on es prioritza sobretot el que tens davant i com resoldre-ho sense gaire marge per pensar en res més. Teníem entès que les càmeres s’activarien soles en encendre el dispositiu Taser i així, el mosso no té ni que pensar a activar la càmera. Perquè segons la gent que entén de situacions d’estrès o risc en l’àmbit policial, el 90% de les vegades no recordarà activar la càmera, i això és el més normal que passi.

Si tenim en compte el sistema actual, on només la porta el cap de torn, (que el més normal és que arribi tard, ja que segurament es troba en un altre lloc) i si li afegim aquest punt de “pressa” o estrès per arribar al lloc, el tema s’agreuja. Hem lluitat i molt per tenir aquest dispositiu al cos. Sabem com es qüestiona cada actuació de mossos i més si és fent servir la Taser. Només és el seu primer ús i ja va sortir a tots els mitjans de comunicació un vídeo on no es veu el final, amb una imatge gravada per un ciutadà. Si tenim Taser i càmeres, hem de tenir les nostres pròpies imatges, per això portem càmeres. Volem insistir molt en aquest punt perquè considerem molt important que no es pugui repetir un cas d’actuació policial de mossos i que siguem “valorats” per tothom per un tros d’imatge d’una actuació, imatges que nosaltres podríem haver gravat.

És per aquest motiu que hem presentat escrit al Sr. Andreu Joan Martínez i Hernández, Director General de la Policia, perquè faci les gestions oportunes per tal que les càmeres que tenim s’adaptin a les Taser i s’activin en el moment que s’encén la Taser. De no ser possible, demanem que es canviïn per altres càmeres que sí que tenen aquesta funció.

Descarrega’t el PDF: DEMANEM QUE ADAPTIN O CANVIÏN CÀMERES TASER