Aquest dilluns 18 de febrer de 2019, des del sindicat SME hem adreçat escrit al Conseller d’Interior el Sr. Miquel Buch i Moya. A continuació us exposem el contingut del mateix.

ASSUMPTE: ESTABLIMENT DE CANVIS EN EL DISPOSITIU TOGA. ALLIBERAR EL MÀXIM NOMBRE DE MOSSOS D’AQUEST DISPOSITIU, I EMPLAÇAR AL PROPI DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA PER A QUÈ S’IMPLIQUI EN L’ASSUMPTE.

Sr. Miquel Buch i Moya
Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Distingit senyor,

Ens adrecem a vostè en considerar que és la persona competent per donar una resposta i intentar treballar per a la recerca d’una possible solució a l’afer que li traslladem.

Ens referim a la necessitat d’establir canvis en el dispositiu denominat TOGA, intentant alliberar el màxim nombre de mossos d’esquadra d’aquest operatiu, tot emplaçant al propi departament de justícia per a que s’impliqui en l’assumpte amb aportació de recursos humans i logístics.

Com tots sabem, el passat dimarts 6 de Febrer, el President del TSJC el Sr. Jesús Maria Barrientos, emetia ordre perquè des de mossos d’esquadra es vigilessin els edificis judicials de Catalunya de forma presencial i permanent.

En el mateix escrit, s’emplaçava als Presidents de les Audiències Provincials i jutges degans de Catalunya “que valorin la necessitat de suspendre les activitats judicials quan per raons de seguretat no es pugui garantir el normal accés a les instal·lacions” fent al·lusió a la vegada, de les clares responsabilitats penals que es podien derivar.

Davant d’aquest mandat enviat per part del president del TSJC, sense entrar en valoracions de la seva possible idoneïtat i/o adequació, tenim molt present que des del més alt comandament policial del cos de mossos, fins a l’escalafó més baix de l’escala bàsica, fins als propis càrrecs polítics del Departament, tothom, tenim que donar obediència i compliment a l’ordre donada, ens agradi o no.

Tot i l’exposat, des d’aquest sindicat considerem que la garantia de la seguretat d’aquests edificis judicials es podria portar a terme d’una altra manera. Cal la recerca d’alternatives i voluntat d’aplicar-les per garantir que el cos de mossos d’esquadra no vegi tant minvat el nombre d’efectius per haver de fer front al referenciat dispositiu.

La realitat que tenim és que la mancança de patrulles es preocupant a tota Catalunya.

Els robatoris i gran nombre de tipus delictius van a l’alça, fent créixer de manera significativa la percepció d’inseguretat.

Els accidents de trànsit també estan creixent i amb ells malauradament les víctimes mortals.

L’aportació d’efectius a nous reptes socials com pot ser el tema dels MENA també va en augment.

Diverses tasques administratives o d’investigació de delictes lleus es van deixant per més endavant.

I ara, per acabar-ho d’arreglar, pròximes eleccions estatals, municipals, etc., amb el gran nombre d’efectius que comporta el fet de poder garantir tot tipus de situacions que puguin produir-se.

Ens trobem en una situació EXTRAORDINÀRIA, fora d’un context normal, podem dir, clarament DELICADA. Una situació laboral DECADENT no buscada pels propis mossos.

Com a sindicat de mossos ens sentim plenament preocupats pel desgast de tot tipus que evidentment s’agreuja amb l’aplicació de dispositius policials com el TOGA, el qual ens porta a remetre-li aquest escrit. Ens cal mesures urgents, ja!

Per tot plegat, des de l’SME, l’emplacem a que com a màxim càrrec del departament d’Interior, remeti i traslladi l’afer del dispositiu TOGA al propi departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Determinin i estableixin amb la pròpia Consellera de Justícia la Sra. Ester Capella i Farré i els càrrecs de la Generalitat que sigui convenients, les reunions que siguin pertinents al respecte. ACCELERIN! Que no haguem de lamentar situacions futures perjudicials per al cos policial al qual representem.

Des d’aquest sindicat, considerem que des del propi departament de Justícia, qüestions com l’aportació d’alguna partida pressupostària a la millora dels sistemes de videovigilància, així com la contractació temporal de vigilants de seguretat, perfectament podria donar compliment a l’objectiu pretès: la seguretat dels edificis judicials.

Actualment els mossos tenim una greu manca d’efectius, i som necessaris en múltiples i constants requeriments de la societat. La prevenció és una gran eina en tots els àmbits i a hores d’ara, és quasi impossible de realitzar.

D’aquí, que davant els fets exposats, l’emplacem a que dugui a terme els tràmits necessaris per a que mentre duri el dispositiu TOGA, amb el mateix departament de justícia es puguin trobar alternatives d’optimització de recursos, i els policies de la Generalitat-Mossos d’Esquadra puguem en la majoria del possible deixar de realitzar aquest servei per poder fer front al gran nombre d’altres funcions que tenim assignades.

Catalunya mereix tenir una policia àmplia i de qualitat. Si us plau, no fem anar els mossos per a tot, no hi arribem!

Cordialment,

Sindicat de Mossos d’Esquadra Catalunya, 18 de Febrer de 2019

Descarrega’t el PDF: TOGA!! FINS QUAN? VALORIN ALTERNATIVES