La tasca policial, és sense cap mena de dubte, una tasca amb una gran sinistralitat, penositat, perillositat i toxicitat. Tot això, afegit a la gens recomanable variació de canvis de torn i horaris de son, descans, treball, horaris d’àpats i la més oblidada, la conciliació laboral i familiar.

Les guàrdies no presencials (GNP) que es realitzen al CME, tenen la menyspreable compensació de 0,12 minuts per hora en situació de GNP.

El decret 146/1996 de 30 d’abril, pel qual s’aprova la jornada i l’horari de treball dels membres del CME, juntament amb la instrucció 7/2015 de 9 de març, sobre règims horaris i planificació de la jornada, a totes llums cal revisar-ho per a millorar les condicions laborals i optimitzar el servei seguretat pública que s’ofereix.

Unitats dels Serveis Centrals que poques garanties horàries tenen; canvis d’horaris de serveis operatius a l’ordre del dia, amb càrregues de feina que provoquen ansietats i baixes per estrès, disponibilitats i compensacions horàries que poc o gens compensen realment l’enorme esforç, personal, familiar i sacrifici que es va fer durant el desplegament –que sembla que encara duri- i d’una voluntat de servei que cada cop es veu més maltractada pels nostres dirigents polítics.

Arribats a aquest extrem, els gestors policials intenten salvar uns números signant ordres de servei per tal que els agents fem malabarismes dins les jornades laborals, portant al límit els decrets i instruccions i maquillant la falta d’efectius operatius per a mantenir la tasca policial en mínims perillosos de cobertura per la seguretat de tots.

Des de la 3SINDICAL, demanem una negociació ferma i seriosa per a la millora dels horaris laborals, quadrants d’horaris fixos anuals i horaris nocturns voluntaris per una durada no superior a 2 anys –ampliable de forma voluntària i per motius personals que es valorarien en cada cas-.

Punt a part per les GNP, doncs moltes unitats d’investigació metropolitanes (RPMN i RPMS) –on es concentra més gran volum de població- han iniciat una sèrie de guàrdies no presencials i en canvi, a la resta de regions no metropolitanes, continuen realitzant servei presencial quan les activacions són molt menors i es dedica temps del personal investigador de l’escala bàsica a realitzar funcions de prevenció a grans extensions de territori.

Comandaments de l’escala intermèdia que tant combinen guàrdies d’ABP amb les d’investigació regional, de cap d’USC amb les d’ABP, assumint les seves funcions com a caps d’unitat i totes les funcions de responsabilitat que els hi imposin, amb la compensació de 0,12 minuts que dèiem abans.

És per tot l’exposat que li hem demanat a la DGP, SGRH i Prefectura que es revisi i es compti amb els legítims representants dels treballadors per a negociar aquestes millores.

Descarrega’t el PDF: GNP I DISPONIBILITAT AL CME