Malauradament el Gener del 2020 ha començat malament pel que fa a sinistres i situacions remarcablement negatives.

El dimarts 14 de gener, es produïa l’explosió a la petroquímica de La Canonja (Tarragona) i el diumenge 19 d’aquest mateix mes, començava poc a poc l’arribada del fatídic temporal GLORIA.

Des del sindicat SME, durant aquests dies de tragèdia hem estat expectants, analitzant des de diversos àmbits totes les anomalies existents pel que fa a qüestions d’afectació laboral a moss@s.

Ho hem fet des de la presència de delegats/des que han estat treballat al mateix lloc, contactant amb companys/es de diferents demarcacions, traslladant i rebent informacions des de diverses fonts, reunint-nos amb màxims comanaments, i així, tot un seguit de diferents gestions al respecte.

Han estat nombroses les deficiències detectades que ens afectaven de ple als qui exercim aquesta professió, en massa ocasions tan criticada per certs sectors de la societat.

Altra vegada, en uns moments de catàstrofe com la que hem patit aquests dies, els efectius de Moss@s d’esquadra, novament NO HEM FALLAT.

Ni el sinistre de la petroquímica, ni el temporal Glòria, han evitat que un col·lectiu com el nostre, tan castigat des de massa àmbits, hagi portat a terme tot un seguit d’actuacions amb tota professionalitat i superació. I tot això, amb una GREU MANCA DE RECURSOS HUMANS i MATERIALS existents des de molt temps.

Des dels sindicats de moss@s estem farts! Els representants dels treballadors portem anys exposant les necessitats i mancances, i RES de RES!

Portem temps parlant de l’antiguitat i deficiència en nombre del parc mòbil existent.

Hem estat massa anys sense noves promocions fet que ha comportat una minora i mancança d’efectius generalitzada. La frase, “No tenim més patrulles” malauradament ha sigut una de les més repetides aquests dies al telèfon d’emergències 112 per part dels operadors de sala.

Qui ha patit aquesta falta de vehicles i personal generalitzada? TOTHOM!

Però en primera persona els/les moss@s, que hem de fer front a infinitat de serveis que poden anar des de l’atenció i suport directe al ciutadà, fins a la gestió de talls i desviaments de grans eixos de comunicació, com de camins i ponts de carreteres rurals, tant a la costa com a l’interior, muntanya amb neu o sense, camins o pistes forestals, etc.

Uns moss@s que majoritàriament no disposen d’un material adequat per treballar sota les inclemències del temps –pluja intensa, fort vent, neu- per a realitzar aquestes funcions. Equipament de pluja per uns, de fred per uns altres, USC i ARRO sense pantalons, botes o jaquetes, adequats…

I no sols es tracta d’uniformitat, els equips de protecció pels agents moss@s davant casos com el de La Canonja, són inexistents, inadequats, o caducats.

Però tot això… per a res és nou! Anys de reclamacions i seguim sense millores.

Anys de reclamar més efectius, i fins fa poc no tornem a disposar de noves promocions que queden ben lluny encara per arribar al que seria un nombre adequat d’agents.

Massa temps de reclamar uniformitat adient davant les deficiències que patim de fa tants anys, i CADA HIVERN EL MATEIX!!!

Peticions per disposar de més i millors vehicles policials. Anys de reclamar EPI’s atenent a les necessitats, característiques i lloc de treball.

Com a servei públic necessitem disposar de recursos humans, i dels millors recursos materials i logístics que pugui existir, i això, no passa.

Des del Govern, cap mena de millora. D’aquí, que una vegada passats els tràgics successos, el sindicat SME fem públic el nostre malestar per la nul·litat de millores que afecten en massa àmbits als treballadors/res moss@s.

Les mostres de suport i agraïment donades des del departament d’Interior i el propi Govern aquests dies que hem passat, són d’agrair, i així ho traslladem, però governants, això no és suficient, necessitem FETS! i JA!

No podem permetre el mínim risc laboral pel col·lectiu que representem, ni podem permetre haver de fer front a les adversitats laborals i climatològiques amb la patètica uniformitat de que disposem. Urgeix EPI’s adients a les necessitats del territori i urgeix una nova i adequada uniformitat.

Ens cal millores professionals de tot tipus per a moss@s d’esquadra i en tenen ple coneixement. Necessitem uns pressupostos forts i potents per a la DGP, tant per a material, equipaments, formació, personal, parc mòbil…

Sigui on sigui i davant qui calgui, no ens cansarem de defensar, lluitar, i reivindicar per totes aquelles necessitats laborals dels treballadors/es moss@s d’esquadra.

Per acabar aquest comunicat, des del SME volem donar les condolences a familiars, amics… d’aquelles persones que han perdut la vida en qualsevol d’ambdós tràgics successos.

També volem traslladar les nostres mostres de suport a totes aquelles persones siguin físiques o jurídiques que en menys o més manera han patit danys materials.

Com no pot ser d’altra manera, toca lloar novament el sobreesforç de moss@s. Agraïm a totes aquelles persones que ens han ajudat en la nostra tasca, així com a les diferents policies locals i tota la resta de serveis d’emergències que del primer a l’últim han realitzat una feina excepcional.

Descarrega’t el PDF: MOSS@S, NOVAMENT, NO HEM FALLAT! ELS RECURSOS, SI!