Des del Sindicat de Mossos d’Esquadra SME, volem posar l’accent, una vegada més, en la caòtica situació que viuen durant el seu torn de treball els companys/es operadors de sales regionals del Cos de Mossos d’Esquadra.

La unificació de conferències s’ha convertit en normalitat, quan hauria de ser l’excepció, amb la càrrega de treball i estrès que això comporta, no tant sols per a l’operador, sinó per a l’alt volum de converses e informació que han d’escoltar els agents a les seves zones de servei, i la demora en els casos que cal comunicar quelcom de manera urgent. Des d’aquest sindicat, ja  vam advertir que això passaria i no se’ns va voler escoltar.

La centralització de sales, juntament amb l’eliminació d’aquestes, no ha comportat un augment significatiu dels operadors destinats a assumir aquestes conferències. Operadors de trànsit que han d’assumir conferències de serveis regionals, suports a policies locals o “dispatxers”, operadors gestionant 4 conferències i més de 30 patrulles!, etc.

Cal dignificar la feina dels companys de sala, que es garanteixin els seus drets laborals, tant en descansos com en permisos o reduccions, sense “maquillar” el nombre d’efectius operatius per torn, afegint els companys que realitzen funcions de suport tècnic bàsic que no realitzen servei operatiu de gestió de conferències.

La implementació de noves funcions a les tauletes digitals per als patrulles, no comportarà en un termini breu una reducció significativa de la feina de l’operador de sala. De la gestió dels recursos humans durant el pla de costes o assignació de companys en provisional, tampoc serà significatiu per a pal·liar la greu situació de manca d’efectius que es pateix.

És per això, que des del SME emplacem a la Subdirecció General de Recursos Humans que realitzi les gestions oportunes per a oferir de manera permanent, un flux continu d’efectius voluntaris que es vulguin incorporar a les funcions d’operador de sala, regint-se pels criteris d’antiguitat, mèrits, capacitat i publicitat. De cap manera podem seguir menystenint una feina tan important com aquesta. L’atenció, l’escolta, la resposta, la credibilitat, l’eficàcia, …, de moss@s comencen per llocs de treball com aquest.

 

COMUNICAT https://www.sme-mossos.cat/wp-content/uploads/2020/08/Col·lapse-a-les-Sales-regionals.pdf