REUNIÓ 25/03/2020. SITUACIÓ ACTUAL COVID-19 AL COS DE MOSSOS D’ESQUADRA

Reunió duta a terme telemàticament i sense cap representant de la Prefectura, el fet que no hi hagi cap representat operatiu dificulta la transmissió de la informació i l’intercanvi de sensacions de la gent, tant necessari en un moment extremadament crític.

• Agents actualment confinats, positius de COVID-19, i amb situació de risc.

–  A data d’avui, 25 de març, tenim 1.119 agents confinats.
S’està treballant perquè la mútua de treball sigui la que ens faci les proves per saber l’abast real de contagi. Cal, però, que els hi arribin els tests per poder-ho dur a terme. Esperem doncs que en breu l’ASEPEYO vagi fent les proves als confinats i als companys que presenten símptomes o han estat en contacte estret amb persones positives (fins i tot si el contacte ha estat amb un familiar, serà l’ASEPEYO la que ens farà la prova). Després caldrà estendre les proves a tot el col·lectiu, doncs podem estar infectats sense tenir símptomes i anar escampant el virus si estem treballant.
Actualment, la prioritat en fer la prova es centra en el personal del sistema sanitari i els malalts greus.

–  Malauradament, hi ha 25 agents que han donat positiu i alguns d’ells estan ingressats. D’aquests positius, no ens poden facilitar quants són de la zona d’Igualada. Amb tota probabilitat els companys/es amb COVID-19 són molts més, però no es poden constatar en no haver-se pogut fer la prova. Un fet que trobem vergonyós i lamentable!

–  Respecte als efectius moss@s amb situació de risc, s’han rebut 571 peticions. A un 25% d’aquests agents se’ls ha recomanat quedar-se a casa, a la resta se’ls ha donat recomanacions específiques pel seu lloc de treball. Pensem que, del 75 % que no han enviat a casa, molts pocs deuen ser realment imprescindibles, per tant, també els haurien d’haver donat l’opció de quedar-se a casa. En el mateix cas es troben les companyes embarassades, no caldria exposar-les si no són absolutament imprescindibles. Ara toca que protegim als més febles, quedar-se a casa salva vides i contagis!!!

• Material de protecció.
Ahir dimarts es van repartir 12.000 mascaretes més. Hem preguntat pel material que s’ha fet arribar a trasllats dels centres penitenciaris, no ens han pogut precisar amb exactitud la tipologia i el nombre.

• Esglaonament a l’entrada per torns.
Qüestionem la mesura d’esglaonar l’entrada dels escamots en dos horaris, ja que entren més en contacte amb escamot sortint i entrant.
Manifesten que és una prova i es fa sobretot perquè en espais comuns (vestuaris, brífings,..) no coincideixi tanta gent. Ens diran si la mesura serà obligatòria o no a totes les ABP’s.
Hem proposat que les unitats que no cal que vagin amb uniformitat (ex. sala) puguin anar de paisà i així estalviar agents als vestuaris. Ho traslladen a la prefectura, a la cap de personal li ha semblat una bona proposta.

• Quadrants horaris.
De moment no hi ha la previsió de treure el 4×2 a les demarcacions afectades (Igualada i rodalies). Estan analitzant la possibilitat d’enviar efectius d’altres indrets, donades les baixes que s’estan produint. Reiterem la nostra queixa i exposem, amb detalls de situacions succeïdes, el dantesc desgast que comporta allargar aquests horaris de 4×2.

En aquest punt, s’exposa la problemàtica afegida que sorgeix al fer aquests torns amb el tema dels àpats. Anul·lant les 12h, això no succeiria. Considerem i exposem, que pels condicionants que es produeixen, existeix un risc elevat a l’indret on van nombrosos companys per dur a terme l’esmorzar, dinar, o sopar.

La resposta donada per l’Administració és que la neteja en aquest indret és superior a la d’altres dies qualsevols i segons ells, el risc no es produeix. Evidentment, estem en desacord total en la resposta donada i esperem i desitgem que no es produeixi cap font de contagi tot i haver plantejat la problemàtica existent.

• Neteja de les sales.
Se sol·licita que a les altres sales es faci el mateix pla de neteja i desinfecció que s’ha realitzat a Sala 112 Reus on hi ha hagut un cas positiu en COVID-19.
Concretament, a la Sala de Girona, també hi ha hagut un positiu per COVID-19.

• Teletreball d’agents de la DSIP.
Divisió de Sistemes d’Informació Policial (DSIP). Es va intentar reduir la plantilla a comissaria fent teletreball i després van fer tornar a tothom. Ens diuen que estan fent torns, i que han condicionant l’espai, que s’ha volgut homogeneïtzar la manera de treballar de tots. Manifestem que aquest retrocés sembla contradictori amb la premissa general de que faci teletreball tothom que pugui.

• Denúncies administratives que s’estan efectuant.
De moment s’estan acumulant donat que el personal administratiu es troba a domicili. Quan es torni a la normalitat totes seran trameses sense cap mena d’entrebanc. No hi ha problemes de terminis.

Des de 3SINDICAL seguim reclamant que deixin quedar-se més efectius a domicili, amb criteris objectius i clars pels caps d’Àrea. Avui per avui, s’està a decisió del sentit comú de cada cap concret, i això provoca diferències i situacions d’exposició al contagi de manera innecessària.

Desitjar-vos molts ànims i molta força a tots/totes enfront aquesta difícil situació. Dies massa complicats on al marge de la lluita i la defensa pels drets laborals, tenim un clar desig: Molta Salut i excel·lent recuperació a companys/es afectats.

Descarrega’t el PDF: REUNIÓ 25/03/2020. SITUACIÓ ACTUAL COVID-19 AL COS DE MOSSOS D’ESQUADRA